روش تعیین شمال
.1. با استفاده از شکل ماه : می دانیم از هلال شروع و روزهای 13 و 14 و 15 کامل (بدر) می شود و دوباره به شکل هلال برمی گردد ، بدین ترتیب می توان شمال را به طور تقریبی پیدا کرد . در نیمه اول ماه ، از غروب تا نیمه شب در آسمان قابل رویت است که برآمدگی هلال به سوی غرب و تورفتگی آن به سمت شرق است و با ادامه دادن ، امتداد جهت شرق و غرب و در نتیجه شمال به دست می آید . در نیمه دوم که ماه از حالت بدر به هلال می رود ، برآمدگی هلال ماه به طرف شرق و تورفتگی آن به طرف غرب است و از نیمه شب تا صبح در آسمان دیده می شود .
.2. با استفاده از صورت فلکی خوشه پروین در آسمان : حدود پانزده ستاره به شکل خوشه انگور یافت می شود که به آن خوشه پروین می گویند . حرکت این ستارگان مانند خورشید یعنی از طرف شرق به طرف غرب است که که در هر صورت دم آن به طرف مشرق است .
.3. با استفاده از صورت فلکی بادبادک : در آسمان هفت ستاره یافت می شوند که شکل آنها به صورت بادبادک یا علامت (؟) و حرکت آنها همانند خورشید از مشرق به سوی مغرب است که همه حالت دنباله آن به طرف جنوب است .
.4. برای پیدا کردن ستاره قطبی که به آن جُدی نیز می گویند و فاصله آن از زمین 6/46 سال نوری و یا تقریباً کیلومتر است ، از صور فلکی دب اکبر و یا دب اصغر یا ذات الکرسی استفاده می کنیم . دب اصغر به آن خرس کوچک نیز می گویند دارای هفت ستاره به شکل ملاقه است و ستاره قطبی که پرنورترین این ستاره هاست ، انتهایی ترین ستاره بردستگیره این ملاقه است .
ستاره قطبی است که در انتهای دی اصغر قرار دارد . برای پیدا کردن ستاره قطبی با رویت دب اکبر (معروف به ملاقه شکل) و با امتداد دادن دو ستاره سه ملاقه به اندازه 5 برابر فاصله بین آنها ، ستاره قطبی را می توان پیدا کرد .