معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی با انتقاد از دستگاه های مختلف همچون وزارت کار و جهاد کشاورزی در رفع معضل بی سوادی در 30 سال گذشته گفت: دولت هم در رفع بی سوادی کودکان کار که قسمتی از معضلات آموزشی کشور ما هستند نتوانست اعتباری هزینه کند.
علی ابراهیمیان در گفت وگو با مهر در خصوص فعالیت های صورت گرفته برای ایجاد تقاضا در سوادآموزی افزود: در تبصره 62 برنامه دوم توسعه عنوان شده بود دولت هزینه تحصیل کودکان کار را بپردازد که با بررسی هایی که دولت انجام داد، متوجه شد این امر به اعتبار بسیار زیادی نیاز دارد و به همین خاطر عنوان کرد اگر این کودکان بی سواد بمانند بهتر از این است که وارد سوادآموزی شوند.
وی با بیان اینکه تقاضای اجتماعی برای سوادآموزی وجود ندارد، تصریح کرد: این یک معضل اجتماعی و فرهنگی است و بخش های مختلف باید برنامه یی از خود ارائه دهند تا تقاضای اجتماعی به وجود آید.
معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه چرا در اول انقلاب که سطح فرهنگی و طبقاتی مردم پایین تر از الان بود تمایل بیشتری به سوادآموزی وجود داشت، گفت: در آن زمان اولویت مردم همین مسائل بود ولی حالامردم محاسبه گر شده اند و اقتصادی فکر می کنند و این اعتقاد در بین آنها وجود دارد که کسی که به سمت یادگیری می آید فرصت کار کردن را از دست می دهد و از درآمدزایی فاصله می گیرد.
ابراهیمیان کمبود منابع مالی و محدودیت در منابع انسانی را از مشکلات سوادآموزی عنوان کرد و افزود: عدم تقاضای اجتماعی و ورود بی سوادی را نیز باید به این مشکلات اضافه کرد.
ابراهیمیان با بیان اینکه نهضت سواد آموزی وظیفه فرهنگ سازی در امر تعلیم و تربیت را ندارد و این مساله به بخش های بیرونی برمی گردد، افزود: ریشه بازماندگی از تحصیل به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از آنها کار کودکان است و آموزش و پرورش نمی تواند جلوی چنین معضلاتی را بگیرد چرا که این مسائل ریشه در عوامل اقتصادی جامعه دارد. وی ادامه داد: به طور مثال علت بی سوادی در سیستان و بلوچستان تعداد زیاد افراد بازمانده از تحصیل و عدم وجود فضاهای آموزشی به تعداد کافی و در برخی موارد مقابله والدین با تحصیل فرزندان شان است که این مساله به فرهنگ سازی احتیاج دارد که آموزش و پرورش تنها در این زمینه مسوول نیست.
وی با اشاره به اینکه افرادی که تحصیلات شان پایین تر از پنجم ابتدایی است بالغ بر 10 میلیون نفر در کشور هستند، افزود: اگر کم سوادان را هم به بی سوادان اضافه کنیم حدود 20 میلیون نفر مشمول برنامه های سوادآموزی قرار می گیرند. معاون آموزشی نهضت سوادآموزی خواهان تحلیل علت های عدم پیشرفت سوادآموزی در کشورمان شد و تاکید کرد: همان طور که شاخص هایی را که باعث پیشرفت می شود باید تحلیل کرد عوامل عدم پیشرفت را هم باید بررسی کرد