نویسنده: هانیه ورشوچی
سال ها است که روال این است، افراد بزرگسال و به نوعی جاماندگان از دریافت مدرک دیپلم، با شرکت در آزمون های دوره متفرقه، سعی در کسب مدرک دیپلم و سپس پیش دانشگاهی می کنند اما اتفاقی که در سال های اخیر در حال رخ دادن است،
این است که دانش آموزان امروز راه <داوطلبان آزاد> و جاماندگان از تحصیل را طی می کنند و به نوعی سال پیش دانشگاهی به مدرسه نمی روند و فقط در امتحانات آخر ترم شرکت می کنند. این قبیل دانش آموزان شعارشان این است که در سال پیش دانشگاهی که سال کنکور است مدرسه رفتن به نوعی وقت هدر دادن است. در این میان موسسه های گوناگونی نیز در این مسیر دوره هایی تحت عنوان <دوره های غیرحضوری>، مدرسه کنکور و... را تبلیغ می کنند. حال از دانش آموزانی که تصمیم گرفته اند در این دوره ها شرکت کنند، می پرسیم چقدر با شرایط این دوره ها آشنایی دارید؟
آیا فکر می کنید آنقدر دانش آموز باپشتکار و خودکاری هستید که از پس دوره های غیرحضوری بربیایید؟ آیا آنقدر زمان برایتان مهم شده است که فکر می کنید مدرسه رفتن در سال کنکور زمان از دست دادن است؟ در این میان ما رسالت خویش را بر این دانستیم که فراز و نشیب های <دوره های غیرحضوری> را برایتان بازگو کنیم تا شما به عنوان دانش آموز و والدین به عنوان <راهنمای فرزندان> بتوانید در سال کنکور با وجود تمام پیشنهادها به درستی قدم بردارید.
<غیرحضوری> چاقویی تیز
اقبال، <مشاور و برنامه ریز کنکور> در این خصوص به دانش آموزان می گوید: <غیرحضوری> چاقوی تیزی است که هم میوه را پوست می کند و هم دست را می برد، اینکه از کدام گروه از دانش آموزان هستید و در روزهای تعطیل سال چه می کنید، مشخص می کند که این چاقوی تیز به درد شما که تصمیم دارید در کنکور رتبه خوبی کسب کنید می خورد یا نه؟ به طور کلی، دانش آموز باید در یک پیش زمینه قبلی نشان داده باشد که دانش آموز خودکاری است یعنی دانش آموزی که چه در تعطیلات و چه در زمان مدرسه سر ساعت بیدار شده و کارش را شروع کرده است اما دانش آموزانی که خودکار نیستند، روزهای تعطیل سال با وجود وقت بیشتر زمان را از دست می دهند. مدافعان <دوره های غیرحضوری> اولین برتری برای این دوره ها را صرفه جویی در زمان می شمارند. اما باید دید با توجه به شرایطی که هر دانش آموز در سال تحصیلی اش داشته، چگونه از زمانش استفاده می کرده است؟ اینکه دانش آموز باپشتکار و فعال باشد و بتواند از زمان درست استفاده کند حرف اول را می زند. مساله دوم در <غیرحضوری> این است که تحصیل به صورت غیرحضوری به عنوان یکی از راه هایی است که برای بعضی از دانش آموزان جوابگو است. برهان، <مشاور و برنامه ریز کنکور> می گوید: یکی از علت هایی که دانش آموزان گرایش به غیرحضوری پیدا کرده اند، این است که نمی خواهند صبح تا ظهر در مدرسه باشند و بعدازظهر مجبور شوند از 2 تا 3 کلاس آموزشی استفاده کنند چراکه دیگر زمانی برایشان نمی ماند تا درس بخوانند. با این سیستم عملادبیرهایی را که خودشان انتخاب کرده اند و از نظر بار علمی سطح بالایی دارند و می توانند مطالب را به خوبی منتقل کنند انتخاب می کنند. به طور کلی عده ای از دانش آموزان اعتقادشان این است که صبح تا ظهر زمانشان را در مدرسه سرمایه گذاری نکنند.
علت گرایش دانش آموزان به سمت <غیرحضوری> چیست؟
دوره های غیرحضوری در سال پیش دانشگاهی یکی از گزینه هایی است که خوب است ولی اما و اگرهای فراوانی دارد که اگر رعایت نشود شاید زمان کنکور که رسید دانش آموز دستش به جایی بند نباشد. نکته قابل تعمق این است که علت گرایش دانش آموزان به سمت <غیرحضوری> چیست؟ برهان عنوان می کند که ما باید بدانیم هدف یک دانش آموز از شرکت در دوره های غیرحضوری چیست؟ تعدادی از دانش آموزان برای فرار کردن از مدرسه به سمت دوره های غیرحضوری سوق پیدا می کنند. به سمت اینکه داوطلب آزاد شوند. عده ای از دانش آموزان به دلیل اینکه از معدل بالایی برخوردار نیستند و در مدارسی که کیفی کار می کنند ثبت نام نمی شوند، مجبور هستند به خاطر استفاده از کادر دبیران حرفه ای در این دوره ها ثبت نام کنند تا زمانشان را بیهوده در مدرسه از دست ندهند.
برنامه ریزی از ما، انجام از شما...
مدیر یکی از مدارس غیرانتفاعی می گوید: سوالی که اینجا ایجاد می شود این است که در سال پیش دانشگاهی چه اتفاقی می افتد؟ اوج مسائل روحی بچه ها در این دوران است. در مدارس، دانش آموز از تابستان تا کنکور در اختیار مدرسه است. یک موسسه معمولاافراد مستعد و بی مشکل را انتخاب و افرادی را که نرمال هستند جذب می کند. به نوعی موسسه هیچ مسوولیتی در قبال دانش آموزان ندارد یعنی موسسه شعار می دهد برنامه ریزی از ما، انجام از شما. اول بسم الله می گوید تو اگر نمی خواهی درس بخوانی به من ربطی ندارد. در موسسات به مسائل روحی و روانی بچه ها توجهی نمی شود. بسیاری از دانش آموزان نیاز به پیگیری دارند و لازم است ملاقات های مکرر با خانواده دانش آموز انجام شود.به طور کلی در منحنی نرمالی که رسم می کنیم <غیرحضوری> برای دانش آموزانی مفید است که در 10 درصد اول منحنی قرار دارند و در 10 درصد آخر منحنی؛ یعنی دانش آموزانی که فوق العاده قوی هستند و دانش آموزانی که بسیار ضعیف هستند. بقیه دانش آموزان که اکثریت جامعه را شامل می شوند، از حد متوسطی برخوردارند و حتما نیاز به پیگیری دارند. بنابراین برای اینکه می خواهید از شر مدرسه خلاص شوید سال کنکور با سرنوشت خود بازی نکنید و این یک سال را نیز مثل سال های گذشته در مدرسه حضور پیدا کنید و حتی اگر احساس می کنید استفاده از زمان برایتان حرف اول را می زند بسنجید ببینید در روزهای تعطیل سال چقدر موثر درس خوانده اید و در پایان اگر دانش آموز باپشتکار و فعالی نیستید و در زندگی هرگاه تحت برنامه خاصی بوده اید موفقیت لازم را کسب نموده اید، به طور کلی قید دوره های <غیرحضوری> و مدرسه نرفتن را بزنید.