حج قصد است و آهنگ حرکت از خود و دیار خود به مقصد خانه ای مقدس، به منظور تجدید پیمان با ذات اقدس صاحب خانه حج یکی از بزرگترین و ارزنده ترین کلاسهای آموزنده و اجتماعی است که در ساختن فرد و جامعه اسلامی، نقشی مؤثر دارد.
انجام حج در ماه ذیحجه دارای آداب و آئینی است که یک حرکت معنوی را ایجاد می کند و فرد مسلمان از این اعمال جهت ارتقاء کمالات معنوی توشه می گیرد ماه ذیحجه، از ماههای شریف است که عابدین، اهتمام به دارند . برای این که بتوانیم بهره ای از این ایام عزیز ببریم به ذکر اعمال آن می پردازیم
دهه اول این ماه " ایام معلومات" نام دارد که در قرآن کریم ذکر آن شده است. از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله روایت شده است که عمل خیر و عبادت در هیچ ایامی نزد حق تعالی محبوب تر از این دهه نیست. برای این دهه اعمالی ذکر شده است:
1-روزه گرفتن 9 روز اول این دهه که ثواب روزه تمام عمر را دارد.
2-در تمام شبهای این دهه، ما بین نماز مغرب و عشاء دو رکعت نماز خوانده شود که در هر رکعت بعد از حمد یک بار آیه " وَ واعَدنا مُوسی ثَلاثینَ لَیلَةً وَ اَتمَمناها بِعَشرٍ فَتَمَّ میقاتُ رَبِّهِ اَربَعینَ لَیلَةً وَ قالَ مُوسی لأَخیهِ هارونَ اخلُفنی فی قَومی وَ اَصلِح وَ لا تَتَّبِع سَبیلَ المُفسدِین(آیه 142 سئره اعراف)."
(کسی که این نماز را بخواند با ثواب حاجیان شریک می شود)
3-از روز اول تا عصر روزعرفه بعد از نماز صبح و پیش از مغرب دعایی که از امام صادق علیه السلام روایت شده، خوانده شود: اللهم هذه الایام التی فضلتها علی الایام ( به مفاتیح الجنان مراجعه نمایید)
4-در هر روز از دهه پنج دعایی را که حضرت جبرئیل از جانب خدای تعالی برای حضرت عیسی علیه السلام هدیه آورده، خوانده شود: اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له... ( به مفاتیح الجنان مراجعه نمایید)
5-در هر روز از این دهه تهلیلاتی را که از حضرت علی علیه السلام روایت شده را بخواند. لا اله الا الله عدد اللیالی و الدهور " ( به مفاتیح الجنان مراجعه نمایید)
(التماس دعا)