استفاده از موبایل در بیمارستان ها و هواپیماها ممنوع شده است چون تشعشعات الکترومغناطیسی آنها می توانند روی دستگاه های حساس الکتریکی تاثیر بگذارند. اما آیا مغز هم می تواند تحت تاثیر گوشی های تلفن همراه قرار بگیرد؟
همه اعمال و احساسات و افکار ما برخاسته از فعالیت الکتریکی زیستی نورون های مغز ما هستند. نورون ها، سلول های عصبی مغز هستند که در درون مغز، مدارهای الکتریکی بسیار پیچیده ایجاد می کنند. فعالیت های الکتریکی نورون ها، به وسیله دستگاه نوار مغز یا EEG ثبت می شوند و به این وسیله یک ابزار تشخیصی در اختیار پزشکان قرار می دهند.
بسته به اینکه یک فرد هوشیار یا ناهوشیار باشد و بسته به درجه برانگیختگی اش، طرح EEG او متفاوت خواهد بود. به علاوه می توان با تحریک الکترومغناطیسی قسمت های خاص مغز با اشعه TMS موجب تحریک یا تضعیف فعالیت الکتریکی مدارهای مغزی شد.گرچه اشعه الکترومغناطیسی ساطع شده از یک موبایل بسیار ضعیف تر از اشعه TMS است، اما هنوز این سوال ذهن را مشغول می کند که آیا امواج موبایل هم می تواند موجب تغییر EEG یک فرد شوند؟ محققان برای پاسخ به این سوال دو تحقیق انجام داده اند»؛ تحقیق اول به وسیله دانشمندان انستیتوی علوم مغز دانشگاه فناوری ملبورن انجام شد. آنها در تحقیق خود تاثیر امواج ساطع شده از گوشی نوکیا 6110 روی امواج مغزی 120 مرد و زن سالم را بررسی کردند. این تحقیق به صورت علمی و با روش «دو سو کور» انجام شد. به این معنی که حین تحقیق نه افراد مورد آزمایش و نه دانشمندان مطلع نبودند که گوشی ها چه زمان فعال هستند و چه زمانی غیرفعال.براساس این تحقیق، امواج موبایل بر قدرت امواج آلفای مغز می افزایند. میزان تقویت اثر امواج آلفای مغزی در قسمتی از مغز که درست زیر گوشی موبایل بود، بیشتر بود.امواج آلفا با فرکانس 12 سیکل در دقیقه در مغز تولید می شوند. این امواج نشان دهنده سطح برانگیختگی و هوشیاری یک فرد هستند. وقتی شخصی افکارش را از دنیای خارج متوجه افکار درونی و ذهنی خود می کند بر قدرت امواج آلفا افزوده می شود.سوال دوم این است که آیا تقویت امواج آلفا، هیچ گونه تاثیر عملی بر رفتار و سطح هوشیاری استفاده کنندگان گوشی های همراه دارند؟
تحقیق دوم برای جواب دادن به این سوال انجام شد. این تحقیق در مرکز مطالعات خواب دانشگاه Loughborough انگلیس انجام شد. نتایج این تحقیق شگفت آور بود؛ امواج ساطع شده از گوشی های همراه نه تنها بر رفتار یک شخص هنگام تماس تلفنی تاثیر می گذارد، بلکه اثرات آنها مدت ها بعد از اتمام تماس تلفنی ادامه پیدا می کند.
این بار محققان برای آزمایش های خود از گوشی نوکیا 6310 استفاده کردند. آنها این گوشی را به سر 10 فرد سالم، ولی محروم از خواب متصل کردند. گوشی به وسیله کامپیوتر به صورت خودکار روشن و خاموش می شد و در حالت صحبت یا استندبای قرار می گرفت و در همین حین امواج EEG افراد مورد آزمایش، در موسسه تحقیقات خواب هنگام شب مورد بررسی قرار می گرفت.این پژوهش نشان داد که امواج موبایل، موجب تضعیف امواج خاصی موسوم به امواج دلتا می شوند. امواج دلتا، شاخص دقیق و حساس مرحله دوم خواب هستند. تقریباً 50 درصد از کل زمان یک فرد را مرحله دوم خواب تشکیل می دهد. امواج دلتا، تواتری بین یک تا چهار سیکل در ثانیه دارند. مثل تحقیق قبل تاثیر موبایل روی امواج دلتا تا یک ساعت بعد از خاموش شدن موبایل ادامه پیدا می کرد.با وجود اینکه افراد مورد آزمایش شب قبل وادار شده بودند خواب کوتاهی داشته باشند، ولی روشن شدن موبایل ها حتی تا یک ساعت بعد از خاموش شدن آنها، موجب اختلال خواب و بیدار ماندن افراد مورد آزمایش می شد.با این وجود اصلاً نگران نشوید و با خیال راحت از موبایل هایتان استفاده کنید، چون تاثیر ناشی از موبایل تنها به اندازه نصف فنجان قهوه است و بسیاری از عوامل محیطی بر کیفیت و کمیت خواب شبانه بیشتر از امواج موبایل تاثیر می گذارند.نتایج این دو تحقیق از آن جهت مهم هستند که نشان می دهند امواج الکترومغناطیسی موبایل ها با وجود اینکه ضعیف هستند می توانند بر رفتار انسان ها تاثیرگذار باشند. به علاوه باید سایر منابع تشعشعات الکترومغناطیسی را در زندگی مدرن امروزی هم در نظر گرفت و تاثیر آنها را هم مورد بررسی قرار داد.