اگر در یک روز برفی فقط زیبایی های برف را ببینیم و برای یک روز هم که شده به مسائلی چون دیر رسیدن به مقصد، سرما خوردن، لیزخوردن، خیس وکثیف شدن کفش و لباسها و... توجهی نداشته باشیم و درست مثل یک بچه با برف بچگی! کنیم آن موقع یکبار دیگر سؤالات سالهای کودکی در ذهنمان شکل می گیرد:
برف چطور تشکیل می شود و چند نوع بلور برف داریم؟! در اواخر دهه ???? مردی که «Wilson Bently» نام داشت و عاشق زمستان بود بر روی بلورهای برف مطالعه کرد. او تمام زندگیش را صرف عکاسی از این بلورها کرد (به همین خاطر هم مردم او را آدمی عجیب و غریب تصور می کردند) . سرانجام در ?? ژانویه سال ???? موفق شد از این بلورها تصویری داشته باشد(کاری که در طول زندگیش بیش از ???? مرتبه انجام داد!) او به این نتیجه رسید که هیچ ? نوع کریستال برفی شبیه به هم نیستند. در حقیقت احتمال اینکه بر حسب اتفاق ? ذره برف کاملاً شبیه هم باشند در حدود یک میلیون تریلیون است. (یعنی عدد دهی که ?? صفر جلوی آن باشد!!) و جالب تر اینکه یک تریلیون تریلیون تریلیون (یعنی عدد ?? که ?? صفر در جلوی آن است) نوع مختلف از ذرات برف وجود دارد!! (همان دانه های برفی که از نظر ما همیشه یک شکل است و فقط اندازه اش فرق دارد!) هر ذره برف از ? جزء تشکیل شده است: بخار آب، کریستال یخ و گرد وغبار. وقتی که بخار آب روی یک ذره غبار منجمد می شود، کریستال یخ بوجود می آید. گرد و غبار هم از آتشفشان ، گرده گل ، فرسایش خاک و... داخل ذره برفی می شود. برف در ابری که خیلی سرد است شکل می گیرد. شکل کریستال یخ در داخل دانه های برف به درجه حرارت ابر بستگی دارد و اندازه آن نیز بسته به رطوبت ابر است. هرچه رطوبت بیشتر باشد بلورها بزرگتر می شوند و هنگامی که از ابر می بارند سرعت ریزش برف بسته به شکل آنها ، متفاوت می شود.
چرا برف سفید است؟ همه می دانیم که نور مرئی خورشید سفید است. اجسام بر اساس جذب قسمتی از این نور، رنگ می گویند. اما برف بیشتر، نور را منعکس می کند. ساختار پیچیده کریستال های برف به گونه ای است که از تعداد بیشماری سطوح کوچک و ریز تشکیل شود است و همین شکل ساختمانی آنها باعث می شود نور خورشید بطور کامل از آن منعکس شود و فقط میزان کم و ناچیزی از آن نور بطور یکسان و یکنواخت در سر تا سر طول موج نور مرئی جذب می شود و به همین خاطر ظاهر نهایی برف سفید رنگ است.
به چه علت برخی اوقات یخ و برف به رنگ آبی دیده می شوند؟! همانطور که گفته شد بطور کلی برف سفید رنگ است. چرا که بیشتر نور مرئی در سطح برف و یخ بدون هیچ انتخاب و تفکیکی برای رنگی خاص ، انعکاس پیدا می کند. تفاوت زمانی بوجود می آید که بخشی از نور خورشید در برف انتقال و نفوذ پیدا کند. وقتی نور به داخل برف یا یخ وارد می شود دانه های یخ میزان زیادی از نور را پخش و پراکنده می کنند. اگر نور در تمام جهات و ابعاد پخش شود ممکن است سرانجام بدون هیچ جذبی منعکس شود و از نزدیکترین سطح خارج شود و همچنان برف را سفید ببینیم. اما وقتی جذب صورت می گیرد، بیشتر رنگ قرمز در مقایسه با آبی جذب می شود(البته نه خیلی زیاد و قابل توجه) به همین علت اگر با انگشتان خود در برف حفره ای ایجاد کنید و به داخل آن نگاه کنید، نور آبی یا نزدیک به آبی را خواهید دید.(بسته به عمق برف) نور آبی خورشید محصول عبور از یک مسیر نسبتاً طولانی از میان یخ وبرف است. بنابراین طیف مورد نظر وابسته به جذب است و نه انعکاس (برخلاف تصور عده ای ازما!) به عبارتی ساده تر؛ سطح یخ و برف مانند یک فیلتر است که اگر ضخامتی معادل فقط یک سانتی متر داشته باشد تمام نور از میان آن بیرون می آید اما اگر ضخامت آن یک متر باشد، بیشتر رنگ آبی از آن خارج می شود.
چرا برف عایق مناسبی است؟ در بین کریستال های برف تازه و پا نخورده، درصد بالایی ملکول هوا قرار دارد. (?? ?? درصد) از آن جاییکه هوا به سختی حرکت می کند، انتقال گرما از بین آن به نسبت زیادی کاهش پیدا می کند و می تواند عایق خوبی باشد.
آیا برف قابل خوردن است؟ حتماً شنیده اید که در بسیاری از شهرهامردم با دیدن برف به یاد خوردن برف و شیره می افتند. بچه ها هم که حتماً بطور پنهانی و دور از چشم بزرگترهای برف نشناس!! مزه برف را چشیده اند! پس واقعاً خوردن برف ضرری ندارد!! برف تمیز کاملاً قابل خوردن است. اگرچه در مناطق شهری به علت آلوده شدن آن با آلاینده های موجود در هوا، باید از خوردن آن اجتناب کرد! برخی اوقات هم برف حاوی جلبک است که باعث می شود قرمز به نظر رسد، البته این برف را هم می توان خورد و بعضی ها هم می گویند بسیار خوشمزه است(اما با مسؤولیت خودشان ما که تا به حال امتحان نکردیم!)
آیا برف در چاله های عمیق سردتر است؟ درجه حرارت سطح برف تحت تأثیر هوای جو است. هرچه دمای هوا سردتر باشد، لایه های سطحی تر برف (cm ?? ??) سردتر است. اما برف در قسمت های عمیق تر چاله ها به علت گرمای زمین گرمتر است. چرا که حرارت و گرما در داخل زمین ذخیره و انباشته می شود واز آن جهت که برف عایق خوبی است گرمای جمع شده در زمین به راحتی از آن خارج نمی شود.(درست مانند عایق سقف خانه ها) چرا برف در زیر قدم های ما قرچ و قروچ میکند؟ !برف ازکریستال های یخ تشکیل شده است(کریستال هایی که شش وجهی هستند و هر ذره برف حاوی تعدادی از آنهاست) بین رأس و سر کریستال ها فضا و شکافی وجود دارد که با هوا پر شده است. و وقتی برف به زمین می رسد، هوا در میان لایه های آن حبس شده و گیر می افتد. حتماً متوجه شده اید که وقتی روی برف پا می گذارید فشرده می شود و به این وسیله هوا با فشاراز میان برف خارج می شود و صدایی که می شنوید می تواند حاصل شکسته شدن بلورهای یخ باشد. در یک روز آفتابی ، لایه سطحی برف در اثر تابش خورشید، ذوب میشود. با پایین آمدن خورشید و غروب آفتاب به علت افت دما، لایه سطحی برف مجدداً یخ می زند و روی آن قشر نازک یخ بوجود می آیدکه اگر روی آن قدم بگذاریم پوسته بالایی می شکند و حاصل آن قرچ و قروچ است.
آیا این امکان وجود دارد که در هوای گرمتر هم برف ببارد؟ برای تشکیل برف باید دما صفر درجه سانتی گراد یا ?? درجه فارنهایت و یا کمتر از آن باشد. در این حالت ممکن است دمای محل تشکیل برف(داخل ابر) آنقدر پایین باشدکه تولید برف کند اما دمای هوا در سطح زمین بالاتر ازدمای ذکر شده باشد(بالاتر از نقطه صفر یا انجماد) که در چنین وضعیتی به علت آنکه برف مرطوب ونمکدار است، در مجاورت هوای گرمتر ذوب می شود و برعکس این برف است که هوا را سردتر می کند و کم کم با ادامه بارش، برف روی سطح زمین انباشته می شود.
و یک نکته دیگر را فراموش نکنید: ممکن است هوا آنقدر سرد شده باشد که برای ریزش برف مناسب باشد اما برفی نبارد! چرا که برف همان آب منجمد شده است اگر آب و رطوبت کافی در هوا نباشد ممکن است برف نبارد. زیرا وقتی آب در داخل ابر منجمد می شود کریستال های یخ شکل می گیرد و از اتصال کریستال ها ذرات برف بوجود می آید، و وقتی این ذرات به اندازه کافی سنگین وبزرگ شدند به زمین می ریزند و ما و خصوصاً بچه ها (آن هم بیشتر قشر فراری از مدرسه! ) را شاد می کند.