ام اس چیست ؟
بیماری ام.اس (مولیتپل اسکلروزیس) یکی از شایعترین بیماریهای سیستم اعصاب مرکزی )مغز و نخاع) است
و در اثر تخریب غلاف میلین ایجاد می شود. میلین غلافی است که فیبرهای عصبی را احاطه می کند و در انتقال سریع امواج عصبی نقش بسیار مهمی دارد. در حالت طبیعی با وجود این غلاف امواج عصبی به سرعت منتقل شده و موجب توانایی بدن در ایجاد حرکات هماهنگ و موزون میگردند.
در بیماری ام.اس این غلاف عصبی به تدریج تخریب می شود و بدین ترتیب امواج عصبی از مغز به خوبی منتقل نمی شود و علایم مختلف بیماری ام.اس ظاهر می شود. این بیماری مسری نبوده و از دسته بیماریهای ارثی هم محسوب نمیشود، اما نقش ژنتیک در ایجاد آن تایید شده است. در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما شیوه های درمان موجود در تغییر سرعت روند بیماری مؤثر هستند.
شایعترین سن ابتلاء به ام اس در هر دو جنس مرد و زن ، بین 40-50 سالگی بوده ، زنان سفید پوست شانس ابتلاء بیشتری از زنان سیاه پوست دارند.
میزان ابتلاء به ام اس درخلال سالهای 1980-1990 در میان زنان بیش از 50 % رشد داشته است ، در حالیکه این میزان در مردها تفاوتی نکرده است.این مسئله و اینکه میزان بیماریهای خود ایمنی در خانمها شایعتر از اقایان است زمینه ی تحقیقات وسیعی را در پیش روی محققین قرار داده است.
علت شیوع بیشتر این بیماری در زنان نسبت به مردان هنوز در هاله ای از ابهام قرار دارد.علائم ام اس معمولا در طول بارداری کاهش می یابدولی در طول سه ماهه ی اول پس از زایمان شدت بیشتری به خود می گیرند!
آنچه تقریبا مسلم است اینست که تفاوتهای هورمونی نقش قابل توجهی در تفاوت شیوع این بیماری در دو جنس دارند ولی تفاوتهای ژنتیکی وتمایلا ت خانوادگی نیز در این زمینه حائز اهمیتند. برای مثال شانس ابتلاء به بیماریهای خود ایمنی مثل لوپوس یا آرتریت روماتوئید در خواهر یک بیمار مبتلا به بیماری ام اس بیشتر از سایرین است.
علایم بیماری ام.اس
علایم بیماری ام.اس، بسته به اینکه چه منطقه ای از سیستم اعصاب مرکزی گرفتار شده باشد، بسیار متغیر هستند و الگوی بیماری ام.اس از هر فردی به فرد دیگری متفاوت است. این علایم حتی در یک فرد خاص در طول سیر بیماری تغییر می کند.
علایم شایع این بیماری شامل :
?- اختلالات بینایی : تاری دید ، دو بینی ، حرکات غیر ارادی و سریع چشم و به ندرت از دست دادن کامل بینایی.
?- اختلالات تعادل : لرزش ، عدم تعادل در راه رفتن ، سرگیجه ، ضعف و کرختی اندامها ، اختلال در انجام حرکات موزون.
?- سفتی عضلات
?- اختلالات حسی : گزگز و مور مور ، احساس سوزش، بی حسی و درد.
?- اختلالات تکلم : صحبت کردن آهسته و شمرده ، تغییر حالت تکلم ، کشیدن کلمات و اختلال بلع.
?- خستگی.
?- مشکلات مثانه و اختلال در اجابت مزاج.
- اختلالات مثانه شامل : تکرر ادرار ، فوریت در ادرار کردن، دفع ناقص مثانه یا دفع غیر ارادی.
- اختلالات اجابت مزاج شامل : یبوست و به ندرت بی اختیاری.
?- مشکلات جنسی : ناباروری ، کم شدن میل جنسی.
?- حساسیت به گرما : گرما در بسیاری از موارد باعث تشدید علایم می شود.
??- اختلالات شناختی : اختلال در حافظه کوتاه مدت ، اختلال در تمرکز و قدرت تصمیم گیری.
باید توجه داشت که علاوه بر علایم آشکار، نشانه های پنهانی چون خستگی ، اختلالات حافظه و تمرکز هم در بیمار ایجاد میکند.
آفتاب عامل محافظت دربرابر بیماری ام اس
ام اس" شایع ترین بیماریهای سیستم عصبی در جهان است. به طوری که در حدود دو میلیون نفر به آن مبتلا هستند. این بیماری در شدیدترین موارد می تواند تمامی بدن فرد را فلج کند.
تحقیقات جدید نشان میدهد: افرادی که در دوران کودکی وقت بیشتری را زیر آفتاب سپری می کنند، در طول زندگی کمتر با خطر ابتلا به بیماری "ام اس" (Multiple Sclerosis) روبرو هستند.
تیم محققان در دانشگاه جنوب کالیفرنیا اعلام کردند: اشعه فرابنفش خورشید از طریق تغییر واکنش مصونیت سلولی یا افزایش میزان ویتامین« دی»، باعث حفاظت در برابر این بیماری میشود.
مطالعه دیگری در گذشته نشان داده بود؛ زنانی که قرصهای ویتامین« دی» مصرف میکنند، ?? درصد کمتر با خطر ابتلا به این بیماری روبرو هستند. نتایج تازه ترین مطالعه در نشریه "نورولوژی" چاپ شده است.
"ام اس" شایع ترین بیماریهای سیستم عصبی در جهان است. به طوری که در حدود دو میلیون نفر به آن مبتلا هستند. این بیماری در شدیدترین موارد می تواند تمامی بدن فرد را فلج کند.
آمارها نشان می دهد که بیماری "ام اس" در عرض جغرافیایی بالاتر که میزان تشعشعات فرا بنفش (UV) در آنها کمتر است، شیوع بیشتری دارد. مردم این کشورها کمتر در معرض تابش نور خورشید هستند و به این ترتیب بدن آنها ویتامین « دی» کمتری تولید میکند.
محققان در این مطالعه، ??? دوقلوی همانند (?? گروه دوتایی) که خطر ژنتیکی ابتلا به ام اس در آنها یکسان بود را بررسی کردند. در همه گروهها یکی از دوقلوها ام اس داشت.
محققان دریافتند که فرد مبتلا به ام اس در مقایسه با خواهر و برادرش وقت کمتری را در دوران کودکی زیر آفتاب گذرانده است. فردی که در کودکی وقت بیشتری را در هوای آزاد گذرانده بود، بسته به میزان آن تا ?? درصد کمتر با خطر ابتل ا به بیماری روبرو بود.
کاهش سرعت بیشرفت بیماری ام اس
یک مطالعه ی انجام شده در اروپا نشان داده است که تزریق ماهیانه ی
اینترفرون بتا یک آ بصورت زیر پوستی در ابتدای تشخیص ام اس موجب کاهش عوارض و سرعت پیشرفت این بیماری خواهد شد. اما هنوز راه زیادی برای قطعیت این مسئله در پیش روست.
مطالعه ی دیگری نیز نشان داد که تزریق داخل وریدی ایمونوگلوبولین(I.V.I.G) پس از اولین علائم ام اس احتمال بروز حالات پیشرفته ی این بیماری را کاهش می دهد و مشخصا عوارض مغزی آن را کاهش می دهد
گروه فناوری - منتظرالقائم