مدرسه اینترنتی
بیگانه 2

گونه های بسیاری در جهان وجود دارند که برای تکامل و بقاء خود چاره ای جز نفوذ به بدن موجودات دیگر ندارند . در این میان انسان نیز ناخواسته میزبان این بیگانگان  قرار میگیرد، تا بقاء نسل بعد آنها را تضمین نماید .  

علاوه بر لارو معدودی از دو بالان (بیگانه1)  بسیاری از کرمهای حلقوی و یا پهن،  بخشی از زندگی خود را در بدن انسان می گذرانند  که به انگلهای داخلی موسوم هستند.

انگلها از راهای مختلف بدن را آلوده می کنند؛  یا مستفیما از طریق پوست وارد می شوند و یا از طریق دهان باعث سرایت بیماری می شوند.

گونه Fasciola hepatica یا کرم کبد گوسفند بیشتر در مجاری صفراوی گوسفند و یا گاو و به طور اتفاقی در انسان یافت می شود حضور این انگل در بدن باعث استحاله و تخریب کبدی و دربرخی موارد مرگ می شود. کرمهای کبد را جز کرمهای پهن و در رده ی  کپلکها یا بادکش داران(Termatoda) دسته بندی می کنند.

نحوه آلودگی میزبان به این ترتیب است که تخمهایی کرم کبد که از طریق مدفوع میزبان دیگری دفع شده است  طی مدت 9 روز در محیط گرم و مرطوب رشد کرده و از هر تخم یک لارو میکروسکوپی خارج می شود که به این لارو در اصطلاح میراسیدیوم(Miracidium) می گویند ، هر میراسیدیوم تنها 8 ساعت زمان دارد تا نوعی خاصی از حلزون به نام Lymnea bulimoides و یا Lymnea columella را بیابد در غیر اینصورت از بین می رود . به محض اینکه میراسیدیوم حلزون مناسب را پیدا کند از طریق بافتهای نرم حلزون وارد محفظه ریوی یا عروق لنفی آن می شود.

در بدن حلزون، میراسیدیوم ها طویل می شوند و به صورت کیستهای موسوم به اسپوروکیست در می آیند.  در داخل هر اسپوروکیست(Sporocyst)  تقسیمات سلولی زیادی رخ می دهد و نوع دیگری از لارو به نام ردیا(Redia) از هر کیست خارج می شود.  بین 3 تا 8 ردیا در هر کیست تولید می شود.

بعد از چند روز مجددا هر ردیا به صورت کیست در آمده و مجددا تقسیمات سلولی را از سر میگیرد ونوع سوم لارو به نام سرکاریا(Cercaria) را بوجود می آورند . سرکاریا که واجد دم بلندی است از بدن حلزون خارج می شود و شنا کنان در محیط مرطوب اطراف رودخانه خود را به یک گیاه می رساند و در آنجا مستقر می شود و به صورت کیست در می آید که در این مرحله به آن متا سرکاریا می گویند . به طور کلی از هر تخم کرم کبد که از بدن میزبان دفع می شود حدود 300 لارو سرکاریا بوجود می آید.

 هنگامی که یک گوسفند و یا هر میزبان دیگری، علفهای آلوده به متا سرکاریا را بخورد ، کیست ها در معده هضم می شود و لاروها از جدار روده به طرف کبد می روند و چند هفته در کبد به سر می برند که این عمل آسیبهای جدی به بافت کبد می رساند ، لار وها پس از آن  وارد مجاری صفراوی شده و چندین ماه در آنجا زندگی می کنند و بالغ می شوند. هر کرم کبد بالغ مجددا می تواند نیم میلیون تخم ایجاد کند که این تخمها از طریق مدفوع حیوان دفع شده  و چرخه زندگی جانور ادامه می یابد .

        

                                                       شکل 1. چرخه زندگی کرم کبد گوسفندی

 

گونه های دیگر از بادکش داران(Termatoda) مانند Clonorchis sinensis ، Dicrocelium dentriticum و Schistosoma باعث آلودگی های بافتها انسانی می شوند .

گونه Clonorchis sinensis یا کرم کبد انسان ، چرخه زندگی مشابه کرم کبد گوسفند دارند با این تفاوت که سرکاریا پس از خروج از بدن حلزون بروی گیاهان استقرار نمی یابند بلکه در محیط رودخانه وارد بدن ماهیانی مانند کپور شده و از طریق آن باعث آلودگی انسان می شوند .

گونه شیستوزوما(Schistosoma) ظاهر جالبی دارد جانور نر اندازه ای در حدود 10 تا 15 میلیمتر دارد . لبه های جانبی بدن کرم بروی خود برگشته و محفظه ای  شیار مانندی را بوجود آورده که کرم ماده در آنجا استقرار می یابد.

 بر خلاف کرم کبد، شیستوزما در سیاهرگ های باب ، بزرگ سیاهرگ زیرین ، سیاهرگ مثانه ای و سیاهرگ طحال شخص آلوده زندگی می کند. تخمها از طریق سیاهرگ مثانه وارد مثانه شده و از طریق ادرار دفع می گردد اگر ادرار وارد آب شود، تخمها تبدیل به میراسیدیوم شده و برای یافتن حلزون مناسب به تکاپو می افتند . میراسیدویمی که وارد بدن حلزون می شود بر خلاف کرم کبد ردیا تسکیل نمی دهد و از کیست مستقیما سرکاریا خارج می گردد . سرکاریای شیستوزوما علاوه بر اینکه از طریق دهان وارد می شود می تواند پوست انسان را در نواحی مانند انگشتان پا سوراخ کند و مستقیم وارد بدن شود و با تجمع در سیاهرگها بیماری به نام schistosomiasis را بوجود می کرد .

              

شکل 2. چپ : شیستوزمای نر، نوع ماده را در شیاری که از لبه های جانبی بدنش ایجاد شده نگه داری می کند. راست: شیستوزوماسیس به علت تجمع شسیتوزوما در سیاهرگ ها بوجود می آید .


http://gorooh.parsiblog.com/PhotoAlbum/dars2/10e9328c176de902f34269074578f82d.gif

  نوشته شده در روز یکشنبه 89/8/30  ، تعداد


مطالب طلایی - کلیک کنید

آمــار سایت

بازدیــــد امـــــروز : 32
بازدیــــــــد دیـــــــــروز : 189
بازدیـــــــــد کــــــــــل : 1179767
تعـــــداد یادداشت هـــــــا : 3950
منوی اصلی

صفحـه اول سایـت

ساخت فروشگـاه اینترنتـــی

وبلاگ بسازید و کسب درآمد کنید

سایت عکس های متحـرک 

نظرات و پیشنهادات

فهرست موضوعی یادداشت ها

:.: آمــــوزشــــــی :.:
محتوای الکتریکی و نرم افزار
جشنواره ها و پرژوه های برتر
درسنامه هــا و جزوات درسی
پیک دانش آموزی و تکلیف خانه
:.: مطالب عمومی :.:
دانستنیها و اطلاعات عمومی
آموزش و ترفندهای کاربردی
کاردستی و سرگرمی علمی
پژوهش، تحقیق و مقاله ها
:.: نمونـــــه کارهـــا :.:
برنامه ها، نمون برگ ها، طرح ها
درس پژوهـی و اقدام پژوهـی
گزارش تخصصی و راهنمای تدریس
سناریو آموزشی و تجربیات برتر
:.: بانک طـرح درس :.:
طرح درس مقطع ابتدایـــی
طرح درس مقطع متوسطه اول
طرح درس مقطع متوسطه دوم
طرح درس عمومـی و مشترک
:.: پـاورپــوینت هــا :.:
پاورپوینت و اسلاید دوره ابتدایی
پاورپوینت های دوره اول متوسطه
پاورپوینت های دوره دوم متوسطه
پاورپوینت های کاربردی و آموزشی
:.: پایــــه تحصیلــی :.:
کلاس اول، دوم و سوم ابتدایی
چهارم ، پنجم و ششم ابتدایی
هفتم، هشتم و نهم متوسطه
کلاس دهـم، یازدهـم و دوازدهم
:.: سوال امتحانـی :.:
آزمون ها و سوالات دوره ابتدایی
آزمون و سوالات دوره اول متوسطه
آزمون وسوالات دوره دوم متوسطه
سوال های متفرقه و آزمون ورودی
:.: گـــروه مخـاطبـان :.:
آموزگاران، دبیران و کادر دفتری
دانش آموزان و فراگیران مختلف
مشاوران، والدین و افراد متفرقه
گروه های درسی و کارشناسان
لیست آخرین مطالب

پاورپوینت فصل اول علوم تجربی هفتم( تجربه و تفکر )
پاورپوینت فصل سوم علوم تجربی پایه هفتم (اتم ها , الفبای زندگی )
پاورپوینت درس 10 فارسی چهارم دبستان (ابتدایی): باغچه ی اطفال (هم
پاورپوینت درس 7 فارسی چهارم دبستان (ابتدایی): مهمان شهر ما (انتظ
طرح درس و روش تدریس ریاضی پنجم، فصل1: معرفی میلیارد
پاورپوینت علوم اول، درس11: دنیای سرد و گرم
طرح درس ویژه دبیران درس ریاضی چهارم ابتدایی
طرح درس روزانه پایه ی چهارم درس ریاضی صفحه 49 درس آشنایی با ضرب
طرح درس آموزش حجم ریاضی پنجم
تحقیق درسی در مورد اهرم و انواع آن
تحقیق دانش آموزی با موضوع اسید و باز
طرح درس دو نامه، هدیه های آسمان پنجم
تحقیق درسی در مورد نورون عصبی
مقاله با موضوع فیثاغورس و قضیه آن
سوال و جواب علوم چهارم، درس بدن ما 1
[همه عناوین(3913)][عناوین آرشیوشده]

http://www.parsiblog.com/PhotoAlbum/riazi/6af5e218c7b634c3d7afd741834f59d2.jpg